Mijas: Het witte dorp aan de Costa del Sol

Mijas : klimaat – geschiedenis – wat te zien – wat te bezoeken – strand – golf – fiesta – burrotaxi – gastronomie

Gelegen op slechts 10 minuten van Hacienda el Sueño, aan de Costa del Sol, ligt het witte bergdorpje Mijas. Een perfecte locatie met een belangrijke toeristische ontwikkeling aan de kust. Juist vanwege de bevoorrechte geografische ligging tussen de zee en de bergen bezit Mijas eindeloos veel charmes, wat het tot een van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen aan de Costa del Sol maakt.

Een straat in Mijas
Uitzicht van een van de straten van Mijas

 

KLIMAAT

Vanwege de ligging aan de Middellandse Zee heeft de Costa del Sol het perfecte vakantieklimaat. De temperatuur is heerlijk met een gemiddelde van 18 ° C en gemiddeld 320 dagen zon het hele jaar door. De zomers zijn met temperaturen van 28 ° C niet té heet en de milde temperaturen in de winter maken het een aangename plaats om te overwinteren.

Bloemen in de straten van Mijas aan de Costa del Sol
Bloemen in de straten van Mijas aan de Costa del Sol

 

GESCHIEDENIS

De vroegst bekende aanwijzingen van menselijke bewoning van de huidige gemeente Mijas dateren uit het Boven-Paleolithicum, met ook overblijfselen die overeenkomen met de bronstijd.

Feniciërs, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en christenen trokken door Mijas en ze genoten allemaal van de mineraalwaterbronnen en de strategische ligging aan de kust.

Een van de beroemde molens is omgebouwd tot museum
Een van de beroemde molens is omgebouwd tot museum

 

Tot het midden van de 20e eeuw draaide de meest bloeiende economische activiteit rond de landbouw, visserij en de beroemde molens welke gebruikt werden voor het vervaardigen van papier.

WAT TE ZIEN

De wandeling door witgekalkte hoeken, patio’s, tuinen, kluizenaarshuizen … de stad behoudt het langzame tempo en de charme van het verleden, beschut door de bergen en strekt zich uit over het landschap en de zee.

Kijkt uit over de hele Costa del Sol
Uitzicht over de hele Costa del Sol

 

WAT TE BEZOEKEN

Hermitage van de Virgen de la Peña: het is een hermitage-grot die in de 16e eeuw door een Karmelietbroeder in de rots is uitgegraven.

Parochiekerk van de “Inmaculada Concepcion” : ingewijd in 1631, het is gelegen in het bovenste gedeelte van de stad en op de ruïnes van de oude moskee.

IIglesia de la Inmaculada Concepción (Mijas)
IIglesia de la Inmaculada Concepción (Mijas)

 

Jardines de la Muralla: dit zijn tuinen die zijn gebouwd op de overblijfselen van het oude fort dat de stad omringde.

Jardines de la Muralla in Mijas
Jardines de la Muralla in Mijas

 

De Senda Litoral: dit 6 kilometer lange voet- en fietspad van Malaga naar Mijas voert je langs via de stranden langs de zee en vormt de ruggengraat van de Costa del Sol.

STRANDEN VAN MIJAS

  • La Cala de Mijas: Het is een strand met een bruisend nachtleven in het weekend en verschillende muzikale evenementen in de zomer.
  • Calahonda: gouden zandstrand. Je kunt heel goed duiken en vissen.
  • El Faro: rotsachtige enclave met meerdere baaien van fijn zand. Geschikt voor onderwatervissen en hengelsport.

MIJAS GOLF

De stersport in termen van aantal en kwaliteit van faciliteiten is golf. Rond Mijas zijn negen banen om deze sport te beoefenen. Er zijn banen voor alle niveaus: Mijas Golf , Santana Golf, Cerrado del Aguila Golf, Chaparral Golf, La cala Golf, La Noria Golf, Calanova Golf, La Siesta Golf, Miraflores Golf… Meer info hierover later op deze blog 🙂

FIESTA !!!

De gemeente Mijas kent talrijk veel fiestas! Zo viert elke buurt zijn eigen bedevaart, maar de belangrijkste fiestas zijn die van Mijas Pueblo, La Cala en Las Lagunas.

Mijas viert ook carnaval, Pasen, Corpus Christi, de “Cruces de Mayo” en de nacht van San Juan.

Naast de eigen festivals van de gemeente, zoals het Fiesta de San Antón, waar Mijeños hun huisdieren meenemen naar de hermitage van San Antón, de patroonheilige van dieren, om gezegend te worden.

Kerk van San Sebastian
Kerk van San Sebastian

 

Deze heeft een legende, en dat is dat vrouwen een steen naar hem moeten gooien om een ​​”partner te vinden”.

In juni worden ook Flamenco dans festicals gehouden in het auditorium.

BURROTAXIS

Burrotaxis is een eigenaardige transportmethode, die jaren vijftig verscheen. Dit is omdat arbeiders uit de steengroeven de ezels gebruikten voor transport en de arbeiders ze aan toeristen aanboden om foto’s van te maken.

De ezels van Mijas
De ezels van Mijas

 

Elke zomer komen er veel toeristen om dit bijzondere vervoermiddel te bekijken. Toeristen slenteren door de bekendste straten en bezoeken zo de stad op een originele manier.

GASTRONOMIE

Hoogtepunten zijn de lokale keuken zoals salmorejo, maimones, cachorreñas en gazpachuelo. En er zijn ook typische zoetigheden zoals buñuelos en hornazos, allemaal geërfd uit het Arabische tijdperk.

een typisch uitzicht op een straat in Mijas
een typisch uitzicht op een straat in Mijas