Hoe houd je je recreatiewoning koel bij record brekende hitte?

Het is je natuurlijk niet ontgaan. De afgelopen zomer hebben we extreme hitte gehad. Zo extreem, dat twee dagen achter elkaar het warmterecord is verbroken. Sommige mensen vinden deze temperaturen heerlijk, maar voor veel mensen is deze hitte net iets te warm. Daarbij begint er steeds meer op te lijken dat deze temperaturen eerder regel dan uitzondering worden. En als je dan verkoeling wilt zoeken, is het fijn als het in je recreatiewoning niet al te warm is. Daarom deze vijf tips om jouw recreatiewoning aangenaam koel te houden bij extreme hitte.

Tip 1: Doe op het juiste moment je ramen open (en weer dicht)

Je ramen zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen de hitte. Want ze kunnen er voor zorgen dat er een lekker koel briesje door je woning trekt. Als je op het juiste moment de ramen openzet, kan alle warmte uit je huis geblazen worden en kun je met een beetje geluk genieten van een lekkere, frisse woning. Zet daarom je ramen ’s ochtends vroeg tegen elkaar open, zodat er een lekker windje door het huis kan. Maar… doe ze ook weer dicht voordat het buiten te warm wordt. Als je dat niet doet dan blaast er een warme lucht door het huis, en ben je weer terug bij af.

Tip 2: Dek je ramen af

Nog een verkoelende tip: dek je ramen af. Dit kan met luxaflex, rolluiken of gordijnen. Afdekking aan de buitenkant van de ramen werkt het beste, omdat de warmte dan buiten het huis al tegengehouden wordt. Maar luxaflex of verduisterende gordijnen zullen ook zeker bijdragen aan een koel huis.

ramen afgedekt

Tip 3: Gebruik koelapparatuur

Ook een goede manier om de woning te koelen, is met behulp van koelapparatuur. Dan bedoelen we natuurlijk geen koelkast of vriezer, maar een airco, luchtkoelers of ventilatoren. Waarbij airco’s de ruimte echt afkoelen en zodoende het beste werken, kunnen luchtkoelers en ventilatoren een lekker briesje door het huis waaien. Daarnaast zijn luchtkoelers en ventilatoren ook een goedkoper alternatief voor airco’s. Zo kun je je woning voorzien van een lekker koel briesje.

Een ventilator verplaatst in principe alleen de lucht die al in de kamer is, waardoor je zou kunnen zeggen dat de ventilator de ruimte niet echt afkoelt. Om toch de nodige verkoeling te krijgen kun je een bak met water en ijs voor de ventilator zetten. Zo krijg je een lekker fris windje door de recreatiewoning.

Tip 4: Zet je warmtebronnen uit

Een tip waar veel mensen waarschijnlijk niet aan denken: zet je warmtebronnen uit. Dit kunnen lampen (als het geen LED verlichting is) of een televisie zijn, maar voornamelijk een oven kan zorgen voor erg veel warmte in de woning. Dus houdt je huis koel door deze apparaten zo min mogelijk aan te hebben.

bbq

Tip 5: Kook niet in huis in deze hitte

Als je gaat koken, heb je waarschijnlijk een fornuis nodig. Of een oven (zie tip 4). Dit zijn allemaal apparaten die warmte afgeven die je liever niet in je huis hebt. Probeer daarom zoveel mogelijk buiten te koken. Ga bijvoorbeeld lekker BBQ’en. Zo kun je heerlijk eten, zonder dat je je recreatiewoning opwarmt. Heb je geen zin in BBQ, dan kun je ook gewoon een lekkere, verfrissende salade maken. Of natuurlijk een heerlijke fris-pittige frambozen Gazpacho!

Met deze vijf frisse tips kun je de heetste zomerdagen overleven in jouw recreatiewoning op Droomparken! Heb je nog geen eigen recreatiewoning? Geen paniek. Je kan alle woningen hier vinden.

bbq bad hoophuizen