4 manieren om een eigen vakantiewoning te financieren

De meeste mensen hoef je niets te vertellen over de voordelen van het bezitten van een eigen vakantiewoning. Lekker op vakantie wanneer jij dat wilt of in het weekend even ontsnappen aan de drukte van de dag. Het is ook mogelijk om je vakantiewoning te gebruiken als beleggingsobject door het te verhuren met een aantrekkelijk rendement. Wat je doel ook is, één ding is zeker, een vakantiewoning moet gefinancierd worden. Niet iedereen heeft het eigen vermogen om dit te kunnen doen, maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden tot financiering. Wij geven je 3 mogelijkheden om de aankoopsom van jouw nieuwe vakantiewoning te kunnen financieren.

kopen recreatiewoning

1 Hypotheek

De meest voor de hand liggende manier om een vakantiewoning te financieren is een hypotheek. De rente is momenteel historisch laag dus dit lijkt voor veel mensen de beste optie. Echter, in tegenstelling tot een reguliere hypotheek stelt een bank vaak andere regels op voor het financieren van een tweede huis. Bij de meeste banken zal je 30 tot 40 procent van de aanschafwaarde met eigen geld moeten financieren.

Houd er ook rekening mee dat je voor een tweede woning niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek en dat je de hypotheek alleen kunt gebruiken voor woningen die van steen zijn gebouwd. Een chalet of een tiny house kunnen dus niet in aanmerking komen voor een hypotheek.

2 Overwaarde

Wanneer je de hypotheek op je huidige woning al (voor een deel) hebt afgelost en / of de huidige waarde van je woning is hoger dan het geleende bedrag dan is er sprake van overwaarde. Je kunt in sommige gevallen een hypotheek op deze overwaarde krijgen. Je krijgt dan het geldbedrag in één keer op je rekening gestort en het af te lossen bedrag wordt verkend met je huidige hypotheek. Dit is de laatste tijd een veel gekozen manier van financieren aangezien de rente momenteel erg laag is.

Houd er wel rekening mee dat je voor de overwaarde hypotheek niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

vakantiewoning slim financieren

3 Persoonlijke lening

Mocht je situatie of de gekozen woning niet in aanmerking komen voor een hypotheek dan kan je alsnog bij de bank aankloppen, namelijk voor een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening krijg je van de bank een bedrag in één keer op je rekening gestort. Deze lening betaal je maandelijks in een vooraf afgesproken termijn terug met rente. Het grote verschil met een tweede hypotheek is dat bij een persoonlijke lening je huis niet als onderpand dient, daarom rekent de bank voor een persoonlijke lening altijd veel hogere rente.

4 Personal holding

Wanneer je een eigen BV hebt kun je in bepaalde gevallen je vakantiewoning laten financieren door je BV. Je ontvangt dan als natuurlijk persoon een geldlening vanuit de BV die je in de loop der tijd weer afbetaalt. Bij deze manier van financieren is het erg belangrijk dat je je van te voren goed laat informeren door een expert aangezien de belastingdienst strenge regels stelt aan deze manier van lenen.

Meer informatie over het financieren van een recreatiewoning

Hopelijk hebben deze 4 mogelijkheden je stof tot nadenken gegeven over jouw mogelijkheden om de aankoop van een vakantiewoning te financieren. Ben je benieuwd naar de soorten vakantiewoningen die te koop staan bij Droomparken? Bekijk hier het volledige aanbod of kom eens langs tijdens een van de open dagen om de woningen te bezichtigen.

Wil je meer weten over het investeren in een recreatiewoning? Download dan de gratis informatiebrochure of neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

recreatie woningen financieren