Vijf tips om jouw huisdier te kalmeren tijdens oud en nieuw

Het is heerlijk om er even lekker tussenuit te gaan met de feestdagen. En natuurlijk gaat jouw huisdier dan ook mee! Voor een huisdier dat angstig is voor vuurwerk, is het belangrijk dat je op een plek bent waar weinig tot geen vuurwerk afgestoken wordt. Nou zijn bijna alle Droomparken vuurwerkluw*, wat wil zeggen dat er per park een centrale plek aangewezen is om vuurwerk af te steken om zo vuurwerkoverlast op het park te beperken. Bij deze willen wij jullie nog wat tips meegeven waardoor jullie een prettige jaarwisseling kunnen hebben.

Wij hebben tips verzameld zodat jij jouw huisdier kunt kalmeren tijdens de jaarwisseling. De onderstaande tips zijn bedoeld voor honden. Later in dit artikel geven we ook nog een paar tips voor katten, vogels en konijnen.

1. Beperk de prikkels en laat de hond zelf een plek uitkiezen
De zintuigen van een hond zijn gevoeliger dan de zintuigen van een mens. Het is daarom verstandig om de prikkels (knallen, geluiden en flitsen) te beperken door alle deuren, ramen en gordijnen te sluiten. Zet daarbij het geluid van de tv of radio aan en de kans is groot dat jouw hond al een stuk rustiger is. Het is niet aan te raden om de hond een plek toe te wijzen. Laat de hond lekker zelf een comfortabel plekje uitzoeken en je zult zien dat hij/zij rustiger zal zijn.

2. Zorg voor afleiding
Als je de knallen, geluiden en flitsen beperkt hebt, kan het zijn dat jouw huisdier alsnog onrustig is. In dat geval kun je het beste wat afleiding bieden. Dit kan in de vorm van een spel of wat lekkers. Geef eens een bot of iets waar jouw huisdier wel even zoet mee is. Knauwen en likken hebben een kalmerende werking op een hond.

3. Lekker slapen op oudjaarsavond
Door overdag een extra lange wandeling te maken, zal de hond in de avond vermoeider zijn. Verder zou je er ook voor kunnen kiezen om het avondeten van jouw hond uit te stellen tot een later moment. Hierdoor zal hij/zij hongeriger zijn en daardoor minder aandacht voor het vuurwerk hebben. Wanneer jouw hond moe en voldaan is, is de kans groter dat hij/zij rustig blijft en mogelijk in slaap valt.

4. NIET troosten of straffen
Veel mensen troosten een hond wanneer deze piept vanwege het vuurwerk. Het is aan te raden om je huisdier niet te troosten of te straffen wanneer hij/zij angstig reageert op het vuurwerk. Door het dier te troosten stimuleer je juist het angstgedrag, waardoor hij/zij alleen maar meer angstig zal reageren. Mocht jouw hond nou echt in paniek raken (bijvoorbeeld rond middernacht) dan kan troosten juist wel weer helpen. Dit kun je zelf het beste inschatten.

5. Straal zelf rust uit
Een van de belangrijkste tips: probeer zelf kalm te zijn! Waarschijnlijk weet je voorafgaand aan de jaarwisseling al dat jouw huisdier ieder jaar weer gepaniekeerd raakt van het vuurwerk. Door zelf rustig en kalm te zijn op de dag des onheils, voelt jouw huisdier aan dat er geen paniek is. Hierdoor zal jouw huisdier automatisch een stuk kalmer zijn.

Tips voor katten:
o
 Je kunt katten moeilijk troosten. Probeer jouw kat dan ook niet tegen zijn wil vast te pakken of te aaien. Je kunt de kat beter zelf een plekje uit laten zoeken.
o “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”. Dit gaat ook op voor een kat die in paniek is. Wanneer jouw kat door het huis vliegt of in de gordijnen kruipt van het vuurwerkgeluid, dan kun je hem het beste in een reismand opsluiten. Dit kan juist een kalmerend effect op de kat hebben en voorkomt schade in huis.

Tips voor konijnen en vogels:
Heb je huisdieren (konijnen of vogels) buiten in een kooi zitten, zet ze dan binnen tijdens de jaarwisseling.
o Leg een deken over de kooi of het hok, dit dempt het geluid en kalmeert het dier.

Wij hopen dat deze tips er voor zorgen dat jouw huisdier en jij een rustige jaarwisseling zullen hebben. Wij wensen jullie in ieder geval geluk en gezondheid in het nieuwe jaar! 🙂

* Wil je vuurwerk totaal vermijden? Dan ben je tijdens oud en nieuw van harte welkom bij Droompark Bad Hoophuizen. Want tijdens de feestdagen is ons park helemaal vuurwerkvrij!

  • huisdieren Tiny House Droompark Maasduinen

Foto’s: @tales.of.se.and.tofu